Ana içeriğe atla

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SES TEKNOLOJİLERİ

Ses Teknolojilerinin Gelişimi


Üçüncü sınıflarda çevremizde doğal ve yapay ses kaynakları olduğunu öğrenmiştik.
Çevremizi dikkatli dinlediğimizde doğada birçok değişik sesin olduğunu fark edebiliriz. Örneğin insanların kuşların arıların makinelerin sesini duyabiliriz. Bunların hiçbiri olamasa bile rüzgarın yağmurun hatta atmosferin sesini duyabiliriz. Yaşadığımız çevre farklı sesleri duymamızda önemli rol oynamaktadır.
Ses kaynaklarından çıkan sesleri duyabilmemizi sağlayan özellik ise sesin şiddetidir. Sesin şiddetine gürlük de denir. İnsan kulağı ancak belli bir şiddetin üzerindeki sesleri duyabilir, altındaki sesleri duyamaz. Ancak bazı hayvanlar insan kulağının işitemeyeceği sesleri işitebilir. Bu hayvanlara örnek olarak yarasalar yunuslar köpekler atlar ve bazı kümes hayvanlarını örnek verebiliriz.
Sesleri daha iyi duyabilmemiz için sesin şiddetini değiştirmeye yarayan bazı araçlar vardır. Bunlar ses teknolojisi araçlarıdır. Şimdi geçmişten günümüze ses teknolojisi alanında kullanılan araçların değişimini inceleyelim.

Telefon
Graham Bell, sesin tellerde iletimini başararak diğer teknolojilerin de öncüsü olmuştur.
Radyo ve Telsiz
 Bu önemli icatların sahibi Guglielmo Marconi’dir. Radyo dalgalarının havadan iletilebilmesini araştıran mucit, herhangi bir aracı kaynak olmadan mesaj göndermeyi başarmış ve telsizi üretmiştir.
Fonograf
Thomas Edison, fonografı icat etmiştir. Bu alet sesin kaydedilmesi ve kaydedilen sesi dinlenebilmesini sağlamıştır.
Plak
Plak üzerine kaydedilen ses, gramofonlarda dinlenmiştir. Sesler, özel bir baskı yöntemi olan kristal iğnelerle kazınarak plaklara işlenmiştir. Bu teknoloji sanatçılar tarafından kullanılmıştır.
Gramafon
Taş plakların üzerine kaydedilmiş seslaeri okuyan teknolojik bir alettir.
Kaset ve Kasetçalar
Plak ve gramofon, yerini kaset ve kasetçalara bırakmıştır. Bu icat sesin kaydedilmesini daha da kolaylaştırır. Özel bir manyetik bant içine kaydedilen ses, kasetçalar içinde bulunan dönen mekanizmaya yerleştirildiğinde düzenli olarak sesi dışarı iletmiştir.
Video Kamera
Görüntü ve sesin birleştirilerek kullanılması ise video kameralarla birlikte başlamıştır. Video kameralar hem sesi hem görüntüyü eş zamanlı olarak kaydetmektedir. Bu teknoloji kayıt kısmında kaset kullanmaktadır. Özel bant ile hem ses hem görüntü okur.


CD – VCD - DVD
Plak teknolojisine çok benzeyen ama daha hafif, taşınabilir ve pratik olan CD büyük boyutlarda müzik ve video kaydedebilme özelliğine sahipti. Uzunca bir süre kullanılan teknoloji bugün azalsa da hâlâ kullanılmaktadır.

Usb Bellek
Günümüzde müzik teknolojisi çok gelişmiştir. CD ve DVD kullanımının yanı sıra USB bellekler, MP3 ve MP4 çalarlar bulunmaktadır.

Konuyu daha iyi öğrenebilmek https://www.youtube.com/channel/UCKAoo_crogZ5wJcPYZfHU_A?view_as=subscriber kanalın ilgili dersi izleyerek konuyu pekiştirebilirisiniz










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metnin Bölümleri Giriş Gelişme Sonuç

Okuduğumuz metinler, Giriş , Gelişme  ve  Sonuç  olmak üzere üç bölümden oluşur. Bu bölümler metnin planıdır. Plan yapmanın amacı metni bölümlere ayırarak daha kolay anlaşılmasını sağlamaktır. Aşağıdaki metni birlikte inceleyelim.                                              BARIŞ’IN RESMİ Barış, “Büyüyünce ne olacaksın?” diyenlere cevap vermiyordu. Kararını vermişti. Ressam olacaktı. Bu kararı sır gibi saklıyordu nedense. Fırsat bulduğu zaman da tuvalinin başına geçiyor, aklına gelenlerin resmini yapıyordu. Neler düşünmüyor, neler hayal etmiyordu ki. Kendi de şaşıyordu. (Metnin bu bölümü,  giriş bölümüdür.  Giriş bölümünde metnin konusu belirtilir, kahramanı tanıtılır. Metnimizin kahramanı Barış’tır. Barış ressam olmaya karar vermiştir. Metnin devamındaki düşünceler bununla ilgili olacaktır. Bakalım Barış neler yapacak!) Televizyon, komşu bir ülkede savaşın çıktığı haberini verdi o akşam. Tankları, savaş uçaklarını, savaş gemilerini gösterdi. Barış, yapacağı re

Küçük Prens kitabı değerlendirme soruları

Küçük Prens "Küçük Prens" kitabına ait kitap değerlendirme sorularını aşağıdaki linke tıklayarak soruları cevaplayabilir, sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Kitap değerlendirmesi yapmak isteyen öğretmenler de linki kopyalayıp öğrencilerine gönderebilirler. https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=MX3qi2yEx0WyoUdLad20nsiT_xKKG15HmcSqWn0o2XdUM0tFRzlRT1JSWEdBMFpCNFhDNEkxSFNYVy4u